Poštovane kolege i koleginice,

ovaj tekst je namenjen svima Vama koji imate pitanja o praktičnoj primenljivosti diplome „Visoke škole za preduzetnistvo“ u zemljama Evropske unije, konkretno u Nemačkoj. Za većinu zanimanja potrebno je napraviti tzv. Annerkenung što znači da je  potrebno obaviti komunikaciju sa nemačkim ministarstvom obrazovanja i od njih dobiti napismeno koje ispite morate položiti da bi Vam se titula stečena u inostranstvu priznala u Nemačkoj. Kad sam podneo zvaničan zahtev za priznavanje diplome, pošto sam završio  u „Visokoj strukovnoj školi za preduzetništvo“, smer: menadžment bezbednosti dobio sam odgovor da mi je diploma priznata u Nemačkoj i da ne postoje citiram: “ograničenja nametnuta od strane države ili bilo kojeg pravnog subjekta za bavljenje tim zanimanjem“. Takođe u daljem tekstu navode kako je poželjno da se napravi tzv. prepoznavanje diplome da bi poslodavcima bilo lakše da ocene koje su naše tj. moje kvalifikacije za određeno radno mesto. Taj problem se lako rešava prosto dostavljanjem liste položenih ispita na kojima jasno stoji koje su naše kvalifikacije.

Još bih napomenuo konkretno za „Visoku školu za preduzetništvo“ da su programi studiranja identični sa nemačkim sistemom visokog obrazovanja, zapravo sistem koji naša škola koristi je kompatibilan sa nemačkim, to vam sa sigurnošću mogu tvrditi, to sam utvrdio dok sam tražio master programe studiranja. Naime u Nemačkoj su deficitarna zanimanja bezbednosne struke privatnog sektora, za koja je potrebno napraviti par ispita koji podilaze iz Paragrafa 32a – to su ispiti,  odn. teme u kojima se uče osnove nemačkog prava, proces kažnjavanja, bezbednost transporta, obezbeđivanje objekta itd. Tako da se osoba može usmeriti na „granu“ bezbednosne struke koja mu najviše odgovara i kojom želi da se bavi. Ovo je osnov za svakog ko želi da se bavi ovom industrijom čak i za rođenog  nemca i  nema nikakve veze za studiranjem ili stručnom spremom.

Naravno, bezbednost kao širok pojam što i jeste nudi nam i druge mogućnosti, konkretno implementiranje bezbednosnih procedura na najvećem aerodromu u Evropi, to je jedna od strana koja vas može interesovati. Bezbednosne procedure pri prijemu aviona, ponašanje na pisti, pravilno korišćenje zaštitne opreme, držanje odstojanja radnih mašina od aviona su samo jedan segment primenljivosti znanja stečenog u  „Visokoj školi za preduzetnistvo“.

Topla preporuka od mene svima koji žele da rade i da se usavršavaju u Nemačkoj jeste da uče jezike, i da studiraju u svakom smislu te reči, da bi postali profesionalci spremni da odgovore na moderne bezbednosne izazove i rizike. Takođe, želeo bih da izdvojim uvek ljubazno osoblje škole, naročito studentske službe,  koji su mi za sve vreme studiranja i sada tokom boravka u Nemačkoj pružali i pružaju izvanrednu logističku podršku.

Pobediće onaj koji najbrže uči.

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.