sv-cover

U Beogradu je po drugi put održan multikongres „Serbian Visions“ na kome su učestvovale nevladine i druge organizacije,

institucije i stručna udruženja u kojima rade ljudi koji su angažovani na raznim poljima i koji su u ukupno 60 dvočasovnih manifestacija u toku dva dana (26-27. novembra) predstavili svoje aktivnosti i ideje za bolju budućnost Srbije. Kongres je održan u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore i Privredne komore Srbije.

Prvog dana multikongresa smenjivale su se prezentacije, paneli i diskusije, između ostalog, o ljudskim pravima, obrazovanju, evrointegracijama, privredi, zaštiti životne sredine i drugim oblastima u okviru brojnih panela gde se diskutovalo i o istinama i zabludama o dinarskim kreditima indeksiranim švajcarskim francima i mogućnostima povezivanja mladih sa uspešnim kompanijama. Bilo je reči i o savremenim medijima, ekonomskom osnaživanju žena u dobu 45 plus, klimatskim promenama i obnovljivim izvorima energije, zaštiti zaposlenih od zlostavljanja i mnogim drugim.

Centar za industrijske odnose je bio domaćin panela o otvaranju Poglavlja 19 o socijalnim i radnim pravima, na kome su učestvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, mnogih sindikata, i drugi. Uz kvalitetno i zanimljivo uvodno izlaganje i argumentovano usmeravanje direktora Centra dr Darka Marinkovića, diskutovano o razlozima zašto do sada nije otvoreno pomenuto poglavlje, kao i o neophodnosti za širom javnom raspravom na teme socijalnog dijaloga i uloge sindikata kao bitne karike u zaštiti radnih prava.

Poglavlje 19. pravnih tekovina Evropske unije – Socijalna politika i zapošljavanje – sadrži osnovne socijalne standarde na koje su se države članice obavezale pristupanjem Uniji. Njihova svrha je da podrže primenu i razvoj evropskog socijalnog modela koji je Evropska komisija 1994. godine definisala kao „zajedničke vrednosti koje obuhvataju demokratiju i individualna prava, slobodno kolektivno pregovaranje, tržišnu ekonomiju, jednake mogućnosti za sve i socijalnu zaštitu i solidarnost.“

Sindikat finansijskih organizacija Srbije je na tom panelu zastupao Član Republičkog odbora Slobodan Mihajlović, koji je, kao i predstavnici drugih sindikata, ukazao da država Srbija mora, pre svega, da uvede red u smislu utvrđivanja reprezentativnosti sindikata, ali i predstavnika poslodavaca, i time stvori potrebne uslove za kvalitetan socijalni dijalog koji, nažalost, u Srbiji ne postoji, što Evropska komisija Evropske unije jasno vidi i na šta ukazuje u svojim izveštajima.

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.